Tre tips när du ska rekrytera säljare

Tre tips när du ska rekrytera en säljare

Ska du rekrytera en säljare, Key Account Manager eller Sales Executive? Vår rekryteringskonsult Johan Karlsson har sammanställt sina tre bästa tips för när du ska rekrytera inom försäljning.

Att hitta rätt säljare till tjänsten kan vara svårt. Kompetenta kandidater går åt snabbt i försäljnings-djungeln och det är lätt att bli förvirrad av de olika krav som finns där ute. Därför har vår rekryteringsexpert Johan Karlsson tagit fram sina tre bästa tips till dig som ska rekrytera en kompetent säljare. Du kan ta del av dem genom att läsa artikeln nedan! 

1. Tänk snabbt

Säljare är en bristvara, och om du tycker att en kandidat verkar kompetent och bra, då finns det andra företag som också gör det. Givetvis är det viktigt att beslutet om att anställa någon är genomtänkt, men en för långsam anställningsprocess kan leda till att ett annat företag hinner snappa åt sig just din vassa säljkandidat. Så när du ska rekrytera en säljare: Se till att vara kvick på att ta beslut, och håll även kontakten med de kandidater ni är intresserade av genom processen. Då ökar chansen att just ditt företag får er drömkandidat!

2. Sänk kraven

Det är lätt att stirra sig blind på krav vid rekrytering av en säljare. Och det är förståeligt att vilja ha en medarbetare som kan just ditt bransch. Men en van säljare kommer kunna lära sig även din bransch, även om det inte redan ligger på meritlistan. Tänk efter vilka krav som är absolut nödvändiga och vad kandidaten kan lära sig på jobbet. Gå inte miste om vassa säljare i din rekrytering, för att allt för stort fokus läggs på vilka krav personen ska kunna.

3. Glöm inte de mjuka värdena

När man ska rekrytera inom sälj är det vanligt att man riktar in sig för mycket på de hårda värdena: Vilken bransch kan den? Kan de CRM? Hur många års erfarenhet har de inom försäljning?

Men glöm inte de mjuka värdena. Fundera över vilken typ av person som passar just ditt företag och kultur, och vilken personlighet du söker som kan komplettera ditt team. Kanske är det viktigare att personen bidrar till en god stämning i lunchrummet än att den är expert på Salesforce eller Upsales?

Ta hjälp av Benea Consulting vid rekrytering av säljare

Benea Consulting har rekryterat säljare i över 15 års tid. Om du fortfarande känner att det är svårt att veta vad du ska prioritera för kompetenser, eller vad du ska fråga efter i intervjuerna så hjälper vi gärna till. Det gör vi oavsett om du vill rekrytera själv eller om du vill att vi sköter delar av, eller hela rekryteringsprocessen.

Leave a Comment