Att gå på intervju: Den ultimata guiden för att svara rätt!

Att gå på intervju: Den ultimata guiden för att svara rätt!

Denna artikel är skriven av Benea – säljare som rekryterar säljare

 

Frågor om jobbintervju

Ditt CV matchade rekryteraens krav och nu har du äntligen blivit inbjuden för en intervju. Det är fantastiska nyheter, men det råder ingen tvekan om att det kan vara lite nervös – i själva verket känner nio av tio av oss rädslan när en intervju kommer. Det är helt normalt att känna fjärilar i förväg – lite som förundersökningsnerver eller ett fall av scenskräck. Du har ställt förväntningarna höga med ditt imponerande CV, och nu är det dags att visa dem vad du är gjord av.

Tack och lov finns det några steg du kan ta för att se till att du är mer förberedd för din intervju än du någonsin var för skolan. Även om du inte kan förutse exakt vilka intervjufrågor som kommer att ställas, kan du vara ganska säker på några, även om de presenteras i olika former. Öva på dina svar – och ha några egna frågor redo!

Oavsett om söker ett jobb som säljare, försäljningschef eller receptionist så är det några frågor som vanligt förekommande.

Introduktion

Vanliga intervjufrågor

Syftet med en intervju är att ta reda på mer om vem du är och hur du skulle passa in i rollen. Tack vare ditt CV vet panelen redan att du har kvalifikationer för att göra jobbet. Nu vill de lära sig mer.

Även om frågor om anställningsintervjuer ibland kan verka lite vänstra fält, är de alltid relaterade till rollen på något eller annat sätt. Att verkligen känna dig igenom jobbbeskrivningen hjälper dig att svara på allt som panelen kastar åt dig, och att förbereda för de vanligaste intervjufrågorna innebär att du är mer benägna att slå höga toner när de (nästan oundvikligen) dyker upp.

Spikar den fruktade “berätta om dig själv” -frågan

“Så berätta om dig själv.” Det är en vanlig intervjufråga som tenderar att komma upp tidigt, vilket innebär att det är ett fantastiskt tillfälle att göra ett bra intryck. Intervjuare använder den här för att lära sig vem du är som person innan du går in i karriärfrågor. Innan intervjun, spendera tid på att lära känna dig själv. Inte på ett djupt, meningsfullt sätt Eat Pray Love på ett sätt – bara förstå var dina styrkor ligger och hur man pratar om dem.

Studera ditt CV . Skriv ut en kopia och gör anteckningar om den som om du gör dig redo för en tentamen. Markera de delar som är mest relevanta för jobbet du söker och tänk på hur du kan väva in dem i ditt svar.

Tänk på din arbetshistorik . Vilka var dina favorit saker med tidigare jobb och vad var dina största prestationer? Att veta detta hjälper dig att styra konversationen. Till exempel, om din favorit sak om ditt första jobb var det sociala livet, är din personliga personlighet något att lyfta fram för intervjuarna.

Ta reda på din karriärlista . Dina ambitioner är en viktig del av vem du är, och att prata om dem vid intervjun kommer att visa att du menar allvar med din framtid i branschen.

Skriv och öva en soundbite . Förbered ett kort, två minuters tal om vem du är och repetera det framför spegeln. Inkludera alla ovanstående punkter som relaterar din upplevelse och personlighetsdrag till rollen.

Bli inte för personlig . Din intervjuare vill inte höra om dina familjeförhållanden, känslor om religion och politiska åsikter – i själva verket är några av dessa ämnen faktiskt olagliga att prata om under en intervju (men mer om det senare). Håll det professionellt och fokusera på relevanta färdigheter och upplevelser.

De fem intervjufrågorna och hur man svarar på dem

Dessa fem frågor brukar komma upp i en eller annan form i nästan varje intervju. Att veta vad intervjuaren letar efter – och förbereda ditt svar framåt – hjälper dig att leverera ett lugnt, tydligt och självsäkert svar. Det här är de viktigaste intervjufrågorna och svaren att vara redo för:

 1. Hur kommer du att vara en tillgång för denna organisation?

Det handlar inte om huruvida du är kvalificerad att utföra arbetet eller inte – det handlar om hur du kommer att passa in i företagets kultur och vilket mervärde du kommer att ge utöver att vara en kompetent kollega.

Ett bra svar innebär ett element av att rösta ditt eget horn. Det kan göra att vissa människor känner sig obekväma, men kom ihåg att de andra kandidaterna kommer att göra det också, och vem kommer att skrika om dina bästa egenskaper om du inte gör det? Tänk på vad du gör som gör dig annorlunda. Är du en social fjäril som älskar att ordna roliga saker att göra? En udda tänkare som tar med idéer som ingen annan har övervägt? Eller någon som kan tänka snabbt under de mest stressande situationerna? Nu är det dags att meddela dem.

 1. Varför ska jag anställa dig?

Intervjuaren vill veta hur du kommer att göra jobbet bättre, snabbare och snabbare än någon annan kandidat. Av 10 personer som är lika kvalificerade, vad ger dig kanten?

Läs arbetsbeskrivningen och ta reda på vilket problem företaget tar upp genom att anställa för rollen, fundera sedan över de färdigheter och erfarenheter du har som bevisar att du är den bästa personen som hjälper dem att lösa det. Ta med verkliga exempel från din karriär hittills, visa de mjuka färdigheterna du kommer att använda till din fördel och beskriv hur du skulle hantera scenarier eller uppgifter som listas i jobbannonsen.

 1. Var ser du dig själv om fem år?

Detta för att få en uppfattning om dina ambitioner och din enhet. Ditt svar måste vara realistiskt och det bör också återspegla något du kan göra inom företaget – så om det är UK-baserat utan planer på att globalisera, säg inte “Jag skulle gärna vilja bo utomlands!”

Bra idéer för att komma igång är:

 • Jag skulle vilja leda ett litet lag.
 • Jag vill ta ledningen för större projekt.
 • Jag hoppas kunna bli känd som person till min specialism (vad det än kan vara)
 1. Kan du förklara dessa luckor i ditt CV?

De är ganska vanliga, men ibland kan luckor i ett CV ses som en röd flagga. Oavsett om det är ett gapår, ett sabbatsår eller bara otur, om du har ett stort gap är det stor chans att du blir ombedd om det så att intervjuaren kan ta reda på hur pålitlig du är som anställd.

Nyckeln är att vara öppen, ärlig och naturlig med ditt svar. Prata om orsaken bakom din karriäruppehåll, vad du gjorde med tiden och vad du lärde dig under den. Det viktigaste är att visa att du har tagit noggranna beslut och planerat framåt, så de litar på att du inte plötsligt bestämmer dig för att svan till Thailand i sex månader på ett infall.

 1. Vad skiljer dig från andra kandidater?

Intervjuaren vill höra om hur dina unika färdigheter, styrkor och upplevelser gör dig till den bästa personen från rollen. Kom ihåg att de tittar på dig i samband med den roll du har ansökt om, så håll den relevant.

Sätt dig själv i styrka genom att korrelera dina färdigheter till det jobb du söker, vad företaget gör eller den bredare branschen. Innan du förbereder ditt svar, lär dig så mycket du kan genom att studera arbetsbeskrivningen och företagets webbplats. Om de planerar att öppna ett kontor i Paris är det nu en bra tid att öka din examen på franska.

Hur man svarar på kompetensbaserade intervjufrågor

Kompetensbaserade intervjufrågor bygger på verkliga scenarier för att ta reda på mer om din kunskap, kompetens och arbetsbeteende. De börjar vanligtvis med “berätta om en tid då …” eller “berätta om en situation när …” följt av ett scenario som är relevant för det jobb du söker.

Även om du inte kan förutse vilka kompetensbaserade frågor du kommer att ställa, kan du använda en strategi för att besvara dem bra. Använd STAR-tekniken:

S ituering – var hände det?

Task (uppgift) – vad förväntades du göra?

A ction- vad gjorde du egentligen?

R esultat – vad var resultatet?

Försök att vara så specifik som möjligt. Om du kan nämna några solida försäljningssiffror kommer du definitivt att imponera på dina intervjuare.

Hur man svarar på frågor om tidigare intäkter

Det skulle vara naivt att låtsas att pengar är irrelevanta när du jobbar på jakt. Att prata om inkomster kan vara riktigt obehagligt, men det är en del av intervjuprocessen.

Dina intervjuare kommer att vilja veta hur mycket du tjänade på tidigare positioner på ditt CV, särskilt din senaste roll. Allt detta är en del av löneförhandlingsprocessen – de vill veta hur mycket du kommer att acceptera. Tyvärr kan det sätta dig i en klibbig situation, eftersom det är troligt att de ser ut att erbjuda dig något nära din senaste position – även om det var för lågt. Det finns också risken att de kommer tillbaka om de tror att de inte har råd med dig, utan att veta att du är villig att ta en lönesänkning för rätt roll (om så är fallet).

Om du för närvarande är underbetald, säg något i stil med: “Jag har alltid känt att lönehistoriken är en privat fråga. Men baserat på mina prestationer och talanger tror jag att en kompensationsnivå på £ X till £ Y skulle vara lämplig.”

 

Om du tjänar mycket mer än löneområdet och är villig att ta nedskärningen, ta itu med det efter att du har avslöjat – eller blivit frågad om – din nuvarande lön. Förklara dina skäl för att ta droppen för att försäkra dina intervjuare att du är seriös och inte kommer att ångra beslutet senare. Till exempel “Jag brinner för att arbeta i den här branschen så att en minskning av lönen är ett litet offer” eller “den här rollen har andra ansvarsområden än min nuvarande och jag tycker att ersättningen du erbjuder är lämplig.”

Om du väljer att lämna ut är det viktigt att vara ärlig. Det är lätt för dem att ta reda på sanningen när de kallar dina referenser, och en tidig fib får dig inte en bra start.

Hur man hanterar oväntade intervjufrågor

Du kan inte förbereda ett svar för varje fråga, och det kommer säkert att bli några överraskningar på den stora dagen. Det bästa sättet att hantera dem är att ha en bra kunskapsbas att dra.

Kom ihåg arbetsbeskrivningen . Varje fråga kommer att ha något att göra med rollen, och att veta vad den innebär gör det lättare att koppla frågan tillbaka till den. Ta med en tryckt kopia för att titta om du tappar tanken.

Vet vad de vill höra . De fem viktiga punkterna att komma över i en intervju bör ta sig in i dina svar. Du behöver inte täcka dem alla varje gång, men försök att relatera varje fråga tillbaka till en eller två av dem och det kommer att ge dina uttalanden mer fokus.

Förstå dina egna motiv . Tänk noga innan du intervjuar varför du verkligen vill ha jobbet. Kanske beror det på att du ser fram emot mer ansvar, eller för att företagsetiken resonerar med dig. Om de frågar kan du berätta för dem.

Läs igenom ditt CV . Kontrollera ditt CV för eventuella inkonsekvenser eller anställningsbrister som en rekryterare kan upptäcka. På det här sättet kommer du inte att bli ovakt om de frågar dig om dem.

Håll dig lugn . Andas djupt och fundera över varje svar och prata på ett lugnt och uppmätt sätt. Det är ingen brådska – långsammare tal är ett tecken på självförtroende och hjälper intervjuaren att följa din tankegång.

Bryt ner frågan. Långa frågor är lätta att fumla, så dela upp det i mindre delar. Om frågan verkligen är förvirrande, le och fråga intervjuaren om de kan upprepa, förtydliga eller omformulera den.

Var redo att visa upp . Oväntade frågor är en chans att visa hur du reagerar under tryck. Var inte blygsam. Om du har något riktigt fantastiskt att säga, gå till det. På samma sätt, om du inte vet svaret, var inte rädd för att säga det. Du kan alltid erbjuda dig att ta reda på och komma tillbaka till dem med ett uppföljningsmeddelande.

↑ uppåt

Frågor att ställa vid en intervju

Det finns inget mer antiklimaktiskt än att avsluta en bra fram och tillbaka med en axelryckning och ett “inte riktigt”, men det är det som ofta händer när intervjuare vänder bordet. Har du minst fem frågor att ställa i en intervju förberedd så kommer du att vara verkligt intresserad av positionen och engagerad i processen.

Läs mer om rollen

Precis som hur ditt CV inte kan fånga din personlighet, kan arbetsbeskrivningen inte täcka den dagliga verkligheten i jobbet. Nu är den perfekta tiden att klargöra alla punkter du inte är säker på. Var uppmärksam under intervjun så att du inte ställer frågor som redan har besvarats.

Det är en bra idé att ta med en penna och ett papper för att skriva ner frågor när och när du tänker på dem. På det sättet kan du koncentrera dig på att svara på intervjuaren utan att oroa dig, du kommer att glömma vad du vill fråga till slut.

Några bra frågor att ställa är:

 • Varför har anställningen blivit tillgänglig? Detta ger dig en uppfattning om hur det är att arbeta för företaget – har din föregångare fått sparken eller har de befordrats?
 • Vilka åtgärder kommer att användas för att mäta min framgång i rollen? Att känna till de mätvärden du kommer att bedömas mot kommer att vara en bra indikator på om positionen kommer att vara stressande eller inte.
 • Vilka hinder hindrade min föregångare från att nå dessa mål? Det här är en chans för företaget att vara ärlig om de frågor de har ställts inför tidigare och för dig att visa upp om du vet hur du ska hantera dem.
 • Vad kan jag förvänta mig av företaget när det gäller utveckling och support? eller vilka ambitioner har du för mig på företaget? Båda dessa frågor handlar om hur företaget planerar att vårda dig och visa att du menar allvar med din karriärväg.
 • Var kommer jobbet att passa in i lagstrukturen? Att veta var din roll sitter är viktigt – kommer du att ha ansvaret för människor, eller kommer du att ha flera chefer?

Fråga om organisationskulturen

Kom ihåg: jobbintervjuer går två sätt. Det handlar inte bara om du är rätt passform för företaget, utan om de passar dig. Att ställa en fråga eller två om organisationskulturen ger dig en uppfattning om huruvida det är en bra plats att arbeta. Du kanske vill fråga:

 • Vad är det bästa med att arbeta här? Det här är en chans för intervjuarna att skryta lite, vilket alltid är trevligt! Om de tar lång tid att svara eller inte har något att säga kan det vara ett varningstecken.
 • Vad är det viktigaste du förväntar dig av dina anställda? Svaret på detta är en bra indikator på den miljö du kommer att arbeta i. Om svaret är “högpresterande” kan det tyda på en stressig miljö.
 • Hur bygger du bra teamrelationer? Den här frågan visar att du är intresserad av att lära känna dina kollegor och kommer att ge dig en bra indikation på hur den sociala scenen är.
 • Hur ser personalomsättningen ut i hela företaget? Om företaget har en hög personalomsättning är det en röd flagga, eftersom människor antingen lämnar mycket eller blir avskedade. Inte heller är idealiskt.
 • Finns det några planer för expansion? Utvidgningar kan innebära fler möjligheter för kampanjer och chansen att flytta till andra städer.
 • Hur skulle du beskriva företagskulturen och ledarstil? Den här går ända ner till det snuskiga och berättar exakt vilken typ av miljö du kan förvänta dig att arbeta i.

Visa upp din branschkunskap

Under din intervjuförberedelse har du läst mycket information om din klient och hela branschen som helhet – tack Google. Visa din kunskap genom att släppa in en fråga om aktuella händelser, till exempel:

 • Hur tror du att den senaste fusionen mellan dina två huvudkonkurrenter kommer att påverka branschens framtid?
 • Vilken inverkan tror du att de nya reglerna som träder i kraft nästa år kommer att ha på företaget?
 • Jag hörde att du nyligen förvärvades av ett stort internationellt företag – hur troligt är det att denna roll kan flyttas de närmaste fem åren?

↑ uppåt

Frågor som en intervjuare inte bör ställa

Medan intervjuare ibland kan bli kreativa med sina frågor – som Googles berömda hjärnan – finns det några begränsningar för vad de kan ställa. Du bör till exempel aldrig bli ombedd om:

 • Födelseort och etnicitet. Om du är utländsk medborgare måste du bevisa att du får arbeta i Storbritannien, men det är det. Din arbetsgivare har inte rätt att ta reda på exakt var du föddes.
 • Civilstånd och barn. Du behöver inte avslöja något om din relationsstatus eller om du är förälder, eftersom arbetsgivare kan använda denna information för att bedöma om tillförlitlighet eller en vilja (eller brist på sådan) att arbeta längre timmar.
 • Sexuell läggning och religion. Detta bör vara självklart, men alla frågor om din personliga livsstil och övertygelse bör hållas utanför styrelserummet.
 • Handikapp och sjukdom. Intervjuaren kan fråga dig om stora luckor i ditt CV som kan ha orsakats av sjukdom, men de får verkligen inte bända om ditt funktionshinder.
 • Fysisk information. Om du inte gör ett jobb där höjd och vikt är viktiga, bör dessa uppgifter förvaras utanför bordet.
 • Medlemskap och anslutningar. Om du är medlem i någon grupp politiskt parti behöver du definitivt inte dela den med din intervjuare

Dessa frågor är olagliga eftersom de kan användas för att diskriminera dig. Inget företag vill lämna sig öppet för rättsliga åtgärder, så det är mycket osannolikt att du blir ombedd dem. Men om dessa olagliga intervjufrågor dyker upp under din chatt, håll dig lugn. Fråga artigt varför du får frågan för att ta reda på om den har en direkt inverkan på rollen. Om det inte gör det, förklara att du föredrar att inte svara.

↑ uppåt

Hur man förbereder sig för vanliga intervjufrågor

Att få ett jobbbjudande handlar om mer än om du kan utföra vissa uppgifter – det handlar om att visa hur du passar in i kulturen, visa intresse och presentera dina prestationer och färdigheter på ett sätt som intervjuaren ansluter till.

Här är våra bästa tips för hur du förbereder dig för eventuella intervjufrågor:

 1. Studera arbetsbeskrivningen, företagets hemsida och branschnyheter. Varje intervjufråga kommer att relateras till rollen, så att veta dina saker hjälper dig att hitta svar på plats
 2. Att känna till dina karriärambitioner och bästa personlighetsdrag hjälper dig att svara på “berätta om dig själv” -frågan på ett sätt som är relevant för jobbet
 3. Använd STAR-tekniken (Situation, Task, Action, Result) för att strukturera och svara på kompetensbaserade intervjufrågor perfekt
 4. Svara på de fem vanligaste jobbintervjuerna genom att ta vänner till en övning
 5. Bestäm hur du ska svara på frågor om lön och luckor i ditt CV – du vill försäkra intervjuaren att du kommer att bli en pålitlig anställd
 6. Förbered minst fem frågor att ställa i en intervju för att visa att du verkligen är intresserad av positionen. Frågor som klargör den dagliga rollen, utvidgar organisationskulturen eller visar upp din branschkunskap är bra.
 7. Förstå vilka intervjufrågor som är olagliga och var beredd att vägra att svara på ett artigt men bestämt sätt

Nu när du vet hur du förbereder dig för de viktigaste intervjufrågorna och svaren , gå till vårt jobbintervjuhub för fler tips om hur du landar det jobbet.

Om Benea Consulting – Säljare som rekryterar säljare

Benea är specialister på säljrekrytering, att rekrytera säljare behöver inte vara svårt. Kontakta oss om du vill hyra en eller rekrytera säljare, rekrytera försäljningschef eller rekrytera kompetens inom marknad.